top of page
IMG_3527x2.jpg

FINSTAD GÅRD

Finstad Engros er et familieselskap, noe som det alltid har vært. For å forstå oss må man også vite litt om vår reise. Vårt utgangspunkt startet tilbake i 1932 da Ivar Pedersen Svendsøy kjøpte Finstad Gård i Sande.

Sammen med sin kone Martha Fossum fikk de barna Lill Ingeborg og Per Kristian, og som vanlig på denne tiden, ble det satset på et flersidig driftsopplegg med intensiv drift både med husdyr, grønnsaker, frukt og bær.

Liv-og-Per-som-optimistiske-gartnere-fra-Gjennestad.-1955-495x400.jpg

Liv og Per som optimistiske gartnere fra Gjennestad. Bildet er tatt i 1955

Per Svendsøy kom hjem til Finstad i 1955 etter skoletiden på Gjennestad Gartnerskole.

Driftsansvaret ble overlatt til Per allerede samme år, og Liv kom med da de giftet seg i 1956.

 

Da Per tok over ansvaret for driften av gården, ble etter hvert husdyrene solgt og produksjonen på friland ble utelukkende fokusert på intensiv grønnsaksdyrking. Fjøset ble bygget om til kjølelager og Per begynte å selge egne grønnsaker på engrostorget på Grønland og senere på Økern i Oslo.

FINSTAD GÅRD ENGROS AS

Da Per og Liv videre overlot gården til neste generasjon, var Per bare blitt 49 år og fortsatt full av arbeidslyst.

Han skilte engrosomsetningen fra gården, og i 1983 så ble Finstad Gård Engros AS opprettet som en selvstendig bedrift med Per som daglig leder.

 

For sin innsats i grøntnæringens organisasjoner ble Per i 1984 utnevnt til æreskonsulent i Gartnernes og Hagebrukernes Produsentforening.

Engrosomsetningen av frukt og grønt var på dette tidspunktet blitt så omfattende at selskapet nå kunne fint klare å stå på egne ben, og flere og flere produsenter og gartnere fra andre gårdsbruk ønsket at Per skulle ta hånd om produktene deres.

For å møte presset fra kjedene og de store grossistene som tok mer og mer markedsandeler ble det besluttet i 1987 om å legge opp egne salgsruter. Det ble tilholdssted i Sande på egne fraskilte områder på Finstad Gård med egne kjølelagre og kontorer, i tillegg så fortsatte handelen på Økern med stor kraft.

Skjermbilde 2022-03-24 kl. 17.15.07.png

Den nye logoen ble laget ved opprettelsen av selskapet som et AS

Skjermbilde 2022-04-03 kl. 23.42.35.png

Nytt navn på selskapet for å tydeligere skille gård og engros-virksomheten.

Skjermbilde 2022-04-03 kl. 23.24.36.png

Salgsrutene måtte forsynes med et komplett vareutvalg av grønnsaker, frukt og bær både fra norsk produksjon og import. Etter opprettelse av egne kjøreruter ble det stor ekspansjon og selskapet opplevde stor vekst. Større fokus på importvarer ble tydelig etter et engasjement på en gård i Portugal. Kinakål fra «Frùpor» har en stor andel av det norske markedet i vintermånedene.

 

Gjert Svendsøy, sønn av Per, kom inn i selskapet for fult i 1991. Finstad Gård Engros fortsatte å utvikle seg, og Gjert tok over driften som daglig leder i 1998, den positive veksten stoppet ikke.

Økt omsetning og utvidet sortiment krevede investeringer i mer transportutstyr.

FINSTAD ENGROS AS

Ettersom driften i selskapet fortsatte å vokse så man behovet, og fordelene, med å skille seg mer fra selve gården, og i 2017 ble navnet endret til Finstad Engros AS. Selskapet er i dag fortsatt et familieselskap med Gjert Svendsøy som eier og daglig leder, men også Gjert Christian Svendsøy og Thomas André Svendsøy er i dag inne på eiersiden i selskapet.

Finstad Engros har i dag et eget produsentlag med mer enn 50 norske produsenter innen alle vekstgrupper. I dag operer selskapet fra hovedkontoret i Sande og fra Langhus, i tillegg til kontaktledd både i Bergen, Portugal, og Spania. Hovedomsetningen består av frukt og grønt, økologiske urter og andre øko-varer, men også andre varegrupper som ved og diverse kolonial- og non-food-varer er varegrupper som har blitt svært betydningsfullt for selskapet de senere årene.

 

Selskapet opererer i dag innenfor engroshandel, direkteleverandør til butikk, restaurant og catering, og levering til storhusholdning og storkjøkken.

Skjermbilde 2022-04-03 kl. 23.24.27.png

Ivar Svendsøy er en viktig medhjelper i omsetningen på Økern.

Han hjelper fortsatt til på avdelingen i Sande.

bottom of page